Focaccia, vuokaleipä, patonki - taikinoista on moneksi

Taikinaleivonnan leivontavideo, joka esittelee asteittaiset ohjeet focaccian, vuokaleivän ja patonkien leipomiseen Vaasan leipätaikinoista.


Focaccia:

Vuokaleipä:

  • ripotetta, esim. siemensekoitusta
  • leipävuoat

Patonki:

  • ripotteita, esimerkiksi siemensekoitusta tai seesaminsiemeniä

Focaccia:

  1. Leikkaa taikina neljään osaan.
  2. Paina taikinanpalasta ja venytä se kiekon malliseksi. Aseta leivinpaperoidulle pellille.
  3. Nostata taikinoita joko nostatuskaapissa 20-30 minuuttia, huoneenlämmössä hyvin peiteltynä 50-60 minuuttia tai yön yli kylmiössä hyvin peiteltynä 10-12 tuntia.
  4. Kaada focaccioiden päälle ruokalusikallinen oliiviöljyä ja sivele se taikinoiden pintaan.
  5. Paina haluamiasi täytteet focacciaan, esimerkiksi tomaattia ja oliiveja.
  6. Tavallisen foccacian saat painelemalla taikinaan sormilla koloja ja ripottelemalla merisuolahiutaleita päälle.
  7. Parmesaanilastuista saa hyvää lisämakua focacciaan.
  8. Paista 190-200 asteessa noin 15 minuuttia.

Vuokaleipä:

  1. Leikkaa pyöreä taikina puoliksi.
  2. Paina puolikkaat leikkuupinta alaspäin ripotteeseen.
  3. Nosta puolikkaat vuokiin ripotepinta ylöspäin.
  4. Nostata vuokaleipiä joko nostatuskaapissa 40-60 minuuttia, huoneenlämmössä hyvin peiteltynä 1-1,5 tuntia tai kylmiössä yön yli hyvin peiteltynä 10-12 tuntia.
  5. Paista 180-190 asteessa noin 20-25 minuuttia.
  6. Anna jäähtyä 10-15 minuuttia.

Patonki:

  1. Leikkaa taikina pitkittäin puoliksi.
  2. Ota taikinanpalan päistä kiinni ja venytä patongin mittaiseksi.
  3. Paina taikina ripotteeseen leikkuupinta alaspäin ja nosta pellille ripotepinta ylöspäin.
  4. Paista 190-200 asteessa noin 15-20 minuuttia.