Leipäannoksia Bocuse d’Or -tähtikokkien tapaan
Huippukokki Ismo Sipeläisen kesä on kulunut rauhallisesti akkuja lataillen. Sipeläinen kipparoi Suomen Bocuse d’Or -joukkuetta, joka taituroi tiensä arvostetun, kansainvälisen gastronomisen kilpailun finaaliin viime maaliskuussa järjestetyissä EM-karsinnoissa. Matka kohti tammikuussa 2025 Ranskan Lyonissa järjestettävää loppukilpailua käynnistyy juuri nyt suunnittelulla ja harjoittelulla. Kokeile sinäkin Team Sipeläisen käyttöömme valmistelemia leipäreseptejä ja ihastu leivän monipuolisuuteen!
Ismo Sipeläisen, assistentti Kaisa Laanemäen sekä valmentaja Kristian Vuojärven muodostama Bocuse d’Orin* loppukilpailuun keskittyvä kisajoukkue on käynyt läpi semifinaalin kompastuskiviä ollakseen valmiimpi seuraavaan vaiheeseen. Elokuussa finalistimaiden joukkueet saavat tietoa loppukilpailun vaatimuksista, ja valmistautuminen koitokseen voi alkaa. Kaikki kisajoukkueet lähtevät finaaliin samalta viivalta.
- Bocuse d’Or -kilpailussa on sama prosessi kuin ravintolan avaamisessa. Ero on siinä, että kilpailussa ravintola avataan vain yhdeksi päiväksi kahdella annoksella, Sipeläinen kuvailee.
Sipeläinen on Suomen edustaja toista kertaa. Kaudella 2018–2019 hän sijoittui vaativassa kisassa neljänneksi, ja 2010–2011 kaudella hän oli mukana assistentin roolissa. Kokemusta kisakamppailusta gastronomian huipulla on siis karttunut.
-Bocuse d’Or on muuttunut näinä vuosina suureksi ja ammattimaiseksi kilpailuksi, jossa taso ja harjoittelu ovat aiempaa kovempaa. Median ja markkinoinnin osuus on kasvanut tärkeäksi, kertoo Sipeläinen.
Sipeläisen mukaan menestys Bocuse d’Orissa sekä muissa alan kilpailuissa kasvattaa alalla työskentelevien ammattiylpeyttä ja nostaa alan arvostusta. Myös esimerkiksi Michelin-tähdet lisäävät matkailun kiinnostavuutta, ja turismin kehittämisessä on huomionarvoista, että huippuravintoloiden perässä matkustavat tutustuvat ruokamatkoillaan muihinkin ravintoloihin ja elämyksiin.
*Bocuse d’Or on arvostettu kansainvälinen gastronominen kilpailu, jonka loppukilpailu järjestetään kahden vuoden välein Ranskan Lyonissa. Kilpailuun osallistuu kansallisuuksia neljältä eri mantereelta ja 24 maasta, jotka kilpailevat finaalipaikasta alueellisten karsintojen kautta. Karsintakierrokset pidetään Euroopassa, Amerikassa ja Aasiassa. Suomea edustaa kisakaudella 2024–2025 Ismo Sipeläinen assistenttinaan Kaisa Laanemäe, valmentaja Kristian Vuojärvi. Seuraava Bocuse d’Orin finaali järjestetään Lyonissa tammikuun 2025 lopussa.
Hyvä leipä jää mieleen
Suomalaiset ovat leipäkansaa. Lähes joka kodissa syödään leipää jossain muodossa aamupalalla, välipalana tai iltapalana. Leivällä kasvatetaan annoskokoa ruoan kyljessä ja ylläpidetään kuidun saantia.
Hyvä leipä ei tarvitse runsaita täytteitä, vaan herkullisuus piilee yksinkertaisuudessa.
- Kun on oikein hyvä ruisleipä, voi riittää. Italiassa ciabatta pisaralla öljyä ja sormenpaksulla siivulla mortadellamakkaraa riittää, vannoo Sipeläinen, joka omat lempitäytteet vaihtelevat, mutta tällä hetkellä ajatus juustosta, tomaatista, levitteestä, suolasta ja pippurista houkuttelee.
Paitsi nopeaksi hiukopalaksi leipä soveltuu myös ravintola-annoksiin helppoutensa ansiosta.
Jos huippukokki Ismo Sipeläinen lähtisi kehittelemään leipäannosta ravintolaan, aloittaisi hän suunnittelun sovittamalla annoksen ravintolan konseptiin. Leipää voi tarjoilla kaiken tyyppisissä ravintoloissa, kunhan tunnistaa oman ravintolan tyylin ja tarpeen.
- Esimerkiksi kortteliravintolassa leipäannos voisi olla yksinkertaisimmillaan hyvä leipä ja hyvät täytteet, kuten klassinen smörrebröd paahtoleivällä tai paahtopaistileipä. Ruokaisampi annos puolestaan voisi olla metsästäjänleipä sienikastikkeella ja kananmunalla. Kannattaa miettiä klassisuutta!
Mitä maan tähtikokki sitten kehottaa tekemään, jotta meistä jokainen voi saada tarjoilemalleen leipäannokselle huippugastronomista tähtipölyä?
-Oli leipä mikä tahansa, anna sille pieni uunitus. Lämpö saa leivän heräämään.
Tee leipäannokset tähtikokkien tapaan!
Lantmännen Unibake tukee Suomen joukkueen matkaa Bocuse d’Or -kilpailussa yhdessä muiden partnereiden kanssa. On ilo tuoda tätä arvostettua kansainvälistä kilpailua suomalaisten tietoisuuteen ja samalla nostaa alan ammattilaisten ja työpaikkojen arvostusta sekä tukea ja edistää suomalaista ruokakulttuuria ja koko ravintola-alaa.
Team Sipeläinen eli Ismo Sipeläinen ja Kaisa Laanemäe tekivät reseptejä ravintoloiden leipäannoksiin Lantmännen Unibaken leiville ja Arla Pron juustoille sekä maitotuotteille.
Inspiroidu sinäkin leivästä ja tee annokset Team Sipeläisen tapaan!