Ammattilainen, anna leipomohävikille kyytiä helpoilla vinkeillä!
Vuosittainen hävikkiviikko (viikolla 37) on onnistuneesti nostanut kuluttajien tietoisuutta ja ruoan arvostusta. Ruoka on liian hyvää ja tärkeää hukattavaksi! Mitä ammattilaisten sitten tulisi tehdä vähentääkseen leipomohävikkiä ja parantaakseen kannattavuutta? Me kerromme helpot vinkit, joilla annat kyytiä hävikille leipomotuotteissa!
Miksi ruokaa (ja rahaa) heitetään roskiin? Keskimäärin 1/5 ravintolaruoasta päätyy biöjätteeseen. Hävikkiä syntyy ruoanvalmistuksessa, tarjoilussa ja lautasella. Elintarvikeketjun ruokahävikissä kauppojen osuus on noin 18 %, mikä on suoraan hävikkiä kassassa ja työmäärässä.
Hävikkiä syntyy silloin, kun työtä ei suunnitella hyvissä ajoin eteenpäin. Tietenkään ihan kaikkea ei voi suunnitella, kuten koronavirusepidemia on osoittanut. Ennakointi on ollut vaikeaa hiljaisen kysynnän ja toisaalta yllättävien kysyntäpiikkien vaihdellessa. Ei siis ole ihme, jos hävikkiä on syntynyt tavallista enemmän.
Voit vähentää leipomohävikkiä muutamalla käytännön keinolla, jotka kerromme sinulle seuraavaksi! Meillä on myös kätevä hävikkiesite, jossa vinkkejä on enemmän. Reseptipankistamme saat hävikkireseptejä, joissa voit hyödyntää muuten hävikkiin menevät leivonnaiset!
Tehokkain hävikin vähentäminen alkaa innostuksesta
Haluamme jakaa sinulle kaikista tärkeimmän vinkin leipomohävikin voittamiseen. Tällä monet ammattilaiset ovat onnistuneesti vähentäneet hävikkiä.
Hävikki saa kyytiä silloin, kun kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja kehittävät työtapoja yhdessä!
Näin se on! Kun myynnin ja hävikin seuraamisesta tehdään kivaa, innostavaa ja palkitsevaa, tulosta syntyy. Kerätkää siis yhteen hyviksi todetut työtavat ja kehukaa toisianne onnistumisista. Kaiken kehittämisen takana on yhteinen innostus!
Onnistu hävikin vähentämisessä oikeilla keinoilla
Seuraavaksi kerromme kolme tärkeää käytännön vinkkiä, joita voitte yhdessä soveltaa itsellenne sopiviksi. Keskustelkaa yhteisesti parhaista keinoista ja oppikaa toisiltanne.
Paista oikein ja usein
Olisi helppoa ja tehokasta paistaa tuotteet kerralla koko päiväksi, mutta sitä virhettä ei kannata tehdä. On parempi rytmittää päivän paistaminen kysynnän mukaan, sillä uunituoreet tuotteet käyvät paremmin kaupaksi ja määriä on helpompi arvioida päivän mittaan. Hyödynnä Lantmännen Unibaken paistolakanan paisto-ohjelmat, kirjaa ylös teidän uunin niksit ja kerro työkaverillekin, kuinka paisto menee nappiin.
Paista reilusti tuotteita mutta älä liian montaa sorttia
Runsaus myy, joten pidä vitriini houkuttelevana ja paista reilusti tuotteita. Juju onkin paistaa vähemmän sortteja ja luoda runsaus niillä! Näin et anna liikaakin valinnanvaraa ja samalla laita teidän prosesseja liian hankaliksi, jolloin hävikkiä syntyy helpommin. Selvitä, mitkä tuotteet myyvät parhaiten tutkimalla myyntidataa ja kyselemällä työkavereiden näkemyksiä. Kirjaa ylös hävikkimäärät oppiaksesi oikean paistamisen määrän.
Säilytä tuotteet oikein
Me pakastamme tuotteet heti, jotta ne säilyvät herkullisina. Pakkasketjusta huolehtiminen ja oikea käsittely on todella tärkeää koko matkan ajan syöjälle saakka. Pidä huolta pakasteiden oikeasta ja ripeästä käsittelystä ja pakastimen oikeasta lämpötilasta. Hävikille voi antaa kyytiä, kun koko työporukalla on yhteiset ohjeet ja hävikistä pidetään puhetta yllä. Muistakaa kannustaa ja kiittää toisianne hyvin tehdystä työstä!