Erilaiset levitteet leipäpöytään

Levitteet ovat tärkeä osa leivän tarjoilua. Voimakkaan makuiset ja näköiset levitteet tuovat lisäpuhtia sekä leivän makuun että mielikuviin leipäpöydästä.


Oliivitahna:

  • 3 dl mustia kivettömiä oliiveja
  • ½ dl vihreitä kivettömiä oliiveja
  • 4 valkosipulinkynttä
  • ½ tl merisuolaa
  • 1 tl vastapuristettua sitruunamehua
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1 dl hyvää oliiviöljyä

Paprikasalsa:

  • 1 keltainen paprika suikaleina
  • 1 punainen paprika suikaleina
  • 1 vihreä paprika suikaleina
  • 1 pieni punasipuli silputtuna
  • 1 tl merisuolaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ½ chili hienoksi leikattuna
  • 2 valkosipulinkynttä hienoksi leikattuna
  • 3 tl mustia oliiveja hienoksi leikattuna
  • 1 rkl sitruunamehua
  • ½ tl paprikamaustetta

Lehtikaalipesto:

  • 200 g lehtikaalia
  • 100 g juustoraastetta
  • 100 g hasselpähkinää
  • 1 tl suolaa
  • ½ dl hyvää rypsiöljyä
  • 2 valkosipulinkynttä

Porkkanapesto:

  • 5 keitettyä porkkanaa
  • 100 g hasselpähkinää
  • 2 rkl hienonnettua timjamia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ½ dl hyvää rypsiöljyä
  • ½ tl suolaa
  • ¼ tl jauhettua pippuria
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 100 g kevyttä tuorejuustoa

Punainen pestolevite:

  • 10 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja
  • 1 punainen paprika
  • 1 tl oliiviöljyä
  • ½ tl merisuolaa
  • 100 g pinjansiemeniä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ½ chili
  • 100 g kevyttä tuorejuustoa

Punajuurilevite:

  • 4 keitettyä punajuurta
  • 100 g keitettyjä, rikottuja vehnänjyviä
  • 1 puntti karhunlaukkaa tai 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl marjaviinietikkaa mustista viinimarjoista
  • ½ puntti hienonnettua persiljaa
  • 1 tl suolaa
  • 100 g kevyttä tuorejuustoa

Kevyt Coleslaw:

  • ½ ohueksi suikaloitua valkokaalia tai kiinankaalia
  • 5 raastettua porkkanaa
  • ¼ raastettu selleri
  • 2 rkl omenaviinietikkaa
  • 2 rkl hunajaa
  • 1 tl sinappia
  • 1 puntti hienonnettua persiljaa
  • ½ tl suolaa

Salsa á la Waldorf:

  • 200 g viinirypäleitä
  • 3 omenaa kuutiona
  • 2 sellerinvartta kuutioina
  • 100 g karkeita saksanpähkinöitä
  • vastapuristettua sitruunamehua

Vihreä levite:

  • 200 g kevyttä tuorejuustoa
  • 2 hienoksi leikattua vihreää paprikaa
  • ½ kuorittu kurkku kuutioina
  • 1 puntti hienonnettua persiljaa
  • ½ tl karkeaa merisuolaa
  • 1 tl vastapuristettua sitruunamehua

Oliivitahna:
levite-oliivitahna.jpg

Valmistus: Sekoita kaikki ainekset keskenään tehosekoittimessa. Tahnaan saa jäädä hieman karkea rakenne.

Paprikasalsa:
levite-paprikasalsa.jpg

Valmistus: Sekoita keskenään paprikat, punasipuli ja suola, pyörittele ne öljyssä ja levitä leivinpaperin päälle pellille. Paista 180 asteessa noin 12 minuuttia. Jäähdytä. Sekoita jäähtynyt paprikasekoitus sitruunamehun, paprikamausteen, chilin, valkosipulin ja oliivien kanssa lopulliseksi salsaksi.

Lehtikaalipesto:
levite-lehtikaalipesto.jpg

Valmistus: Sekoita kaikki ainekset keskenään tehosekoittimessa. Pestoon saa jäädä hieman karkea rakenne. Anna vetäytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

Porkkanapesto:
levite-porkkanapesto.jpg

Valmistus: Sekoita kaikki ainekset tuorejuustoa lukuunottamatta tehosekoittimessa. Pestoon saa jäädä hieman karkea rakenne. Yhdistä pesto ja tuorejuusto keskenään, ja anna vetäytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

Punainen pestolevite:
levite-punainen-pesto.jpg

Valmistus: Leikkaa paprikat suikaleiksi, pyörittele öljyssä ja levitä ne leivinpaperin päälle pellille. Paista uunissa 180 asteessa noin 12 minuutin ajan. Jäähdytä. Sekoita jäähtyneet paprikat muiden ainesten, lukuunottamatta tuorejuustoa, kanssa tehosekoittimessa. Seokseen saa jäädä hieman karkea rakenne. Yhdistä seos ja tuorejuusto yhtenäiseksi levitteeksi, ja anna sen vetäytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

Punajuurilevite:
levite-punajuurilevite.jpg

Valmistus: Sekoita kaikki ainekset keskenään tehosekoittimessa. Levitteeseen saa jäädä hieman karkea rakenne. Anna vetäytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

Kevyt Coleslaw:
levite-kevyt-coleslaw.jpg

Valmistus: Vispaa omenaviinietikka, hunaja, sinappi sekä suola keskenään. Sekoita seos yhteen kaalin, porkkanoiden ja sellerin kanssa. Ripottele pinnalle hienonnettu persilja ja anna vetäytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

Salsa á la Waldorf:
levite-salsa-a-la-waldorf.jpg

Valmistus: Pyörittele omenakuutiot sitruunamehussa, jotta ne eivät ruskistu. Puolita viinirypäleet. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Vihreä levite:
levite-virhea-levite.jpg

Valmistus: Sekoita tuorejuusto muiden ainesten kanssa hyvin yhteen. Laita seos jääkaappiin ja anna vetäytyä vähintään tunnin ajan.


0,001