Mistä gluteenittomuudessa on kyse?

Keliakia

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa keho reagoi vehnän, ohran ja rukiin sisältämään proteiiniin, gluteeniin. Kaura sopii keliaakikoille, jos se on pidetty erillään gluteenipitoisista viljoista pellosta pöytään. Keliakia voi ilmetä suolisto- tai iho-oireina tai olla jopa oireeton. Jos keliaakikko syö gluteenipitoista ruokaa, kehon immuunipuolustus vaurioittaa ohutsuolen suolinukkaa. Ainoa hoitomuoto on elinikäinen, täysin gluteeniton ruokavalio. Suomessa keliakiaa esiintyy noin kahdella prosentilla väestöstä, ja gluteenitonta ruokavaliota noudattaa noin 4 prosenttia.

Voit lukea lisää gluteenittomasta arjesta Keliakialiiton verkkosivuilta. Sieltä löydät tarkempaa tietoa esimerkiksi kaurasta gluteenittomissa tuotteissa.

Gluteeniton on eri asia kuin viljaton

Vilja-allergiassa viljan eri proteiinit (esim. vehnä, ohra, ruis, kaura) voivat aiheuttaa oireita. Vilja-allerginen välttää ruoka-aineita yksilöllisesti oman sietokykynsä mukaan. Monet gluteenittomat tuotteet sisältävät vehnätärkkelystä ja muita gluteenista puhdistettuja viljaperäisiä raaka-aineita, jotka eivät välttämättä sovellu herkimmille allergisille. Usein viljattomalla ruokavaliolla tarkoitetaan vehnän, ohran, kauran ja rukiin välttämistä. On kuitenkin olemassa muitakin viljakasveja, kuten riisi, maissi ja hirssi, ja ne sopivat useimmille keliaakikoille ja vilja-allergisille.

Gluteenittomuus muun kuin keliakian takia

Joskus gluteeniton ruokavalio valitaan muista syistä kuin keliakian takia. Perusteina voivat olla koettu yliherkkyys gluteenille ja oma vointi. Gluteenille yliherkkiä ihmisiä on arvioitu olevan 6 prosenttia väestöstä.