Haluamme tukea kansanterveyttä kaksinkertaistamalla terveellisempien tuotteiden määrän vuoteen 2030 mennessä. Lue alta lisää täysjyvän hyödyistä ja tavoitteistamme terveyden edistämiseksi.

Miksi täysjyvävilja on tärkeä?

Täysjyvävilja on yksi tieteellisesti todistetuimmista elintarvikkeiden ainesosista, jolla on positiivinen vaikutus terveyteen. Päivitetyissä pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa on nostettu esiin täysjyvä, jota suositellaan käytettäväksi 90 grammaa päivässä.

Täysjyvä on ympäristön kannalta vastuullisempi vaihtoehto

Viljat ja muut kasvipohjaiset ruoat kuluttavat vähemmän ympäristön resursseja kuin eläinperäiset ruoat, kuten maito, kananmunat ja liha. Täysjyvä vaatii merkittävästi vähemmän vettä kuin lähes mikä tahansa muu kuluttamamme ruoka, mikä on iso juttu ilmastonmuutoksen ja ympäristön kestävyyden kannalta.

Lähde: The National Association of Wheat Growers; wholegrainscouncil.org

Täysjyvien terveydelliset hyödyt ovat moninaisia

Runsaasti kuitua sisältävät ruoat parantavat suoliston toimintaa* ja siten auttavat ruoansulatusjärjestelmääsi. Kuitupitoiset ruoat ovat yleensä vähemmän "energiatiheitä", mikä tarkoittaa, että saat vähemmän kaloreita samasta ruokamäärästä. Tämä johtuu siitä, että kuidun kaloriarvo on vain 2 kcal/g, kun taas hiilihydraatit ja proteiini sisältävät 4 kcal/g ja rasva 9 kcal/g.

*Jos tuote sisältää vähintään 6 g vehnä-, kaura-, ruis- tai ohrakuitua per 100 g tai 3 g kuitua per 100 kcal.

Kansainvälistä täysjyväpäivää vietetään 15.11.2023

Lantmännen Unibake tukee kansainvälistä täysjyväpäivää, joka pyrkii korostamaan täysjyvän myönteistä vaikutusta ravitsemukseen, terveyteen, hyvinvointiin ja ympäristön kestävyyteen. Lue lisää täysjyväpäivästä: www.wholegraininitiative.org/wholegrainday

Tavoitteemme vuoteen 2030 mennessä

Täysjyvävilja

33 % leivissä käytetyistä viljaraaka-aineistamme on täysjyvää

Ravintokuitu

100 % leivistämme ja fast food -tuotteistamme sisältää vähintään 3 % ravintokuitua, ja 30 % vehnäleivistämme sisältää vähintään 6 % ravintokuitua

Suolan määrä

Keskimääräinen suolan määrä vähenee leivissä ja fast food -leipätuotteissa 10 %

Kaloripitoisuus

40 % makeista leivonnaisista sisältää korkeintaan 250 kcal/annos