12. lokakuuta 2023

Leivonnaispakasteisiin erikoistunut Lantmännen Unibake Finland on yhdessä UPM Specialty Papersin ja Adara Pakkauksen kanssa suunnitellut elintarvikekäyttöön kierrätettävän pahvilaatikon, jonka sisäpintana on UPM:n kehittämä pakkauspaperi. Innovaation ansiosta laatikossa voidaan kuljettaa ja säilyttää pakasteleivonnaisia ilman erillistä muovipussia laatikon sisällä, mikä pienentää Lantmännen Unibaken laskelmien mukaan pakkauksen kasvihuonekaasupäästöjä noin 23 prosenttia aiempaan verrattuna.

”Meillä on nyt erinomainen keino suojata leivonnaispakasteet ja kuljettaa ne jälleenmyyjille ilman muovista sisäpussia, mikä vähentää muovin käyttöä ja vaikuttaa siten myönteisesti sekä meidän että asiakkaidemme ilmastotavoitteisiin”, kertoo Lantmännen Unibaken Suomen pakkauskehityspäällikkö Riikka Salokannel, jonka idean ansiota uusi pakkausinnovaatio pitkälti on.

Lantmännen Unibake etsii aktiivisesti kestävämpiä ratkaisuja elintarvikkeiden pakkaukseen ja kuljetukseen, mistä tämä innovaatio on hyvä esimerkki. Alkuvaiheessa Lantmännen Unibake pakkaa erikoispaperipintaiseen pahvilaatikkoon esipaistettuja leipätuotteita. Aikaisemmin leivonnaispakasteet on pakattu leipomoilla muovipusseissa laatikoiden sisään, mutta suomalaisen pakkauskehitystyön ja erikoispintamateriaalin ansiosta muovipussista voidaan laatikossa luopua.

”Olemme testanneet sisäpussittomia pahvilaatikoita laajasti pakasteleipien pakkaukseen ja todenneet, että ne kestävät hyvin rasvaa ja suojaavat leipiä kuivumiselta ja hapettumiselta”, jatkaa Riikka Salokannel.

Tiiviissä yhteistyössä UPM Specialty Papersin ja Adara Pakkauksen kanssa kehitetyssä ratkaisussa pahvilaatikon normaalin aaltopahvirakenteen sisimmän paperikerroksen korvaa erikoispaperi.

”Olemme ylpeitä, että pitkän kehitystyön tuloksena Lantmännen Unibake ottaa käyttöön UPM:n elintarvikkeille sopivan ja kierrätettävän pakkauspaperin aaltopahvilaatikon sisäpintana ja pääsemme siten osaltamme tukemaan Lantmännen Unibaken tavoitetta muovin määrän vähentämisessä. Uusiutuvista kuiduista tuotettu, kierrätettävä UPM AsendoTM -pakkauspaperi varmistaa ruokatuotteiden säilyvyyden parasta ennen -päivään saakka”, kertoo Heli Borgström, johtaja, New Business Development and Sales, UPM Specialty Papers.

"Kuitupohjainen aaltopahvi on ympäristöystävällinen valinta pakkauksiin. Pitkien asiakassuhteidemme takana on kyky kuunnella asiakasta. Tämä on mahdollistanut pitkäjänteisen kehitystyön ja siten optimaalisen pakkausratkaisun syntymisen. On ollut hienoa työskennellä projektissa, jossa on kehitetty entistä vastuullisempi ratkaisu leipomotuotteiden pakkaamiseen huomioiden koko arvoketju. Onnistuminen projektissa mahdollistaa uuden pakkauspaperin hyödyntämisen jatkossa myös muihin tuoteryhmiin", toteaa Adara Pakkauksen valmistus- ja kehityspäällikkö Mikko Järvinen.

 

Baking for a better world

Lantmännen Unibakella panostetaan vastuullisuuteen ja olemme sitoutuneet tieteeseen perustuviin ilmastotavoitteisiin (Science Based Targets). Lantmännenin Ilmasto & Luonto -viljelyohjelmalla tehdään konkreettisia toimenpiteitä pellolla kestävämmän rukiin viljelyn puolesta. Kiertotalouden mukaisesti leipomojäte toimitetaan konsernin sisällä biojalostamoihin, joissa siitä tuotetaan biopolttoainetta sekä eläinrehua. Tuemme yleistä hyvinvointia lisäämällä leivissä ja fast food -tuotteissa kuidun ja täysjyvän määrää sekä vähentämällä suolan määrää. Makeissa tuotteissa keskitymme tuotteiden kokoon ja energiasisältöön.

 

Lisätietoa:

Salla Eklund, Lantmännen Unibaken Suomen markkinointijohtaja, +358 40 593 2664

Maarit Relander, Senior Manager, Marketing, UPM Specialty Papers, +358 20 415 0223

Matti Sappinen, asiakkuuspäällikkö, Adara Pakkaus, matti.sappinen@adara.fi

leipalaatikko