Joutsenon leipomon uusi kompressorijärjestelmä hyödyntää hukkalämpöä ja tuo tuntuvia säästöjä sähkönkulutukseen
Investoimme elokuussa 2024 Joutsenon leipomossamme uusiin kompressoreihin, joilla tuotetaan paineilmaa tuotannon käyttöön. Kompressorijärjestelmä on yhdistetty aiemmin rakennettuun lämmön talteenottojärjestelmään, minkä myötä hukkalämpöä voidaan nyt hyödyntää leipomon tilojen lämmitykseen ja lämpimän veden esilämmitykseen.
Osana sitoutumistamme nettonollakasvihuonekaasupäästöihin vuoteen 2050 mennessä kuuluu leipomoidemme energiatehokkuuden parantaminen. Investoimme elokuussa 2024 Joutsenon leipomossamme uusiin kompressoreihin, joilla tuotetaan paineilmaa tuotannon käyttöön. Leipomossa ja muissa teollisuuden käyttökohteissa paineilma on monesti välttämätön, lähes kaikki teollisuuden koneet käytävät paineilmaa.
Joutsenon leipomon uusi kompressorijärjestelmä on yhdistetty aiemmin rakennettuun lämmön talteenottojärjestelmään, minkä myötä hukkalämpöä voidaan nyt hyödyntää leipomon tilojen lämmitykseen ja lämpimän veden esilämmitykseen. Lämpimästä talvesta huolimatta uusi ratkaisu on jo nyt tuonut tuntuvia säästöjä lämmityskuluihin, arviolta yli 55 000 euroa vuositasolla. Lisäksi huolto- ja korjauskustannukset ovat tippuneet kolmasosaan aiemmasta.
- Vanhat kompressorimme olivat käyttöikänsä päässä, ja niiden huolto- ja korjauskustannukset olivat korkeat. Uusi kompressorijärjestelmä käyttää vähemmän sähköä ja tuottaa ennakoitua enemmän hyötylämpöä, iloitsee investointihanketta johtanut Joutsenon leipomon projekti-insinööri Niko Vainikka.

Kaksi erilaista kuivainta vähentävät sähkönkulutusta
Syynä uuden järjestelmän alhaisempaan sähkönkulutukseen on kaksi erilaista kuivainta, joista sähkönkulutukseltaan edukkaampaa jäähdytyskuivainta voidaan käyttää Suomen sääolosuhteissa yhdeksän kuukautta vuodesta. Talvikuukausina käytetään absorbaatiokuivainta, jonka paineilman kulutus on 30 % korkeampi kuin jäädytyskuivaimen. Vanhassa järjestelmässä oli käytössä yksi, sähkönkulutukseltaan korkeampi absorbaatiokuivain.
-Paineilman tuotanto on nyt turvattu seuraavaksi 15 vuodeksi. Jatkossa keskitymme painetason ja paineilmavuotojen hallintaan, mikä tulee parantamaan energiatehokkuuttamme entisestään. Lisäksi uusissa hankinnoissa mietitään paineilmaratkaisujen korvaamista sähköisillä vaihtoehdoilla, jatkaa Niko.

Sähköiset ratkaisut ovat energiankulutukseltaan 10 kertaa tehokkaampia kuin paineilmaa käyttävät ratkaisut, sillä 1 kW paineilmaa käyttää 10 kW sähkötehoa, kun taas sähkön kulutus on 1:1. Uusien investointien kohdalla on siksi tärkeää punnita paineilmalaitteiden korvausta puhtaasti sähköisillä ratkaisuilla. Lyhyellä aikavälillä energiatehokkuutta parantaa myös painetason säätäminen sekä paineilmavuotojen estäminen kunnossapidon toimesta.
-Vuotoja aiheuttavat mm. vuotavat venttiilit, laitteet ja paineilman käyttö puhallukseen, minkä vuoksi on tärkeää seurata paineilmajärjestelmän toimintaa ja huoltaa sitä säännöllisesti, valaisee Niko.
Joutsenon leipomon kompressori-investointi on yksi Lantmännen Unibaken vastuullisuusstrategian konkreettisista toimenpiteistä vähentää oman toiminnan päästöjä ja parantaa leipomoiden ja muiden toimitilojen energiatehokkuutta järkevien investointien kautta.