Sitruuna-marenkipiirakka

Lantmännen Unibake tukee ylpeästi Suomen Bocuse d’Or -joukkueen matkaa kohti arvostettua Bocuse d’Or -kilpailua. Suomen Bocuse d’Or -edustaja Johan Kurkela on suunnitellut reseptejä, jotka tarjoavat ammattikeittiöille uusia tapoja hyödyntää laadukkaita pakastetaikinoita.

Tässä reseptissä Johan nostaa klassisen sitruuna‑marenkipiirakan uudelle tasolle hyödyntämällä Myllyn Paras valmista piirakkataikinaa. Taikina tekee valmistuksesta nopeaa, jolloin keittiö voi keskittyä täydellisen sitruunatahnan ja ilmavan marengin makuun ja rakenteeseen.

1 piirakka

SITRUUNATÄYTE:

  • 300 g kananmunaa
  • 200 g sokeria
  • 120 g sitruunamehua
  • 30 g raastettua sitruunankuorta
  • 200 g kuohukermaa

ITALIALAINEN MARENKI:

  • 90 g kananmunan valkuaista
  • 180 g sokeria
  • 45 g vettä

TAIKINA:

  1. Lämmitä uuni 180-asteiseksi.
  2. Kauli piirakkataikina silikonimattojen tai kahden leivinpaperin välissä noin 3 mm paksuiseksi.
  3. Jäähdytä ja painele taikina irtopohjaiseen Teflon-pinnoitettuun piirakkavuokaan.
  4. Anna piirakan jähmettyä jääkaapissa 30 min ja paista tämän jälkeen 20 min.
  5. Riko keltuainen kulhoonsivele kypsän piirakan pintaan ja paista vielä 2 min.

SITRUUNATÄYTE:

  1. Yhdistä raaka-aineet kattilassa.
  2. Lämmitä miedolla lämmöllä sekoittaen 40-asteiseksi ja sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. Älä nosta sauvasekottimen terää välttääksesi kuplien muodostumisen.
  3. Kaada täyte kypsän piirakkapohjan päälle ja poista ilmakuplat kaasupolttimella puhaltamalla.
  4. Kypsennä 140-asteisessa uunissa 20-25 min.
  5. Jäähdytä piirakka jääkaapissa ennen vuoasta poistoa.

ITALIALAINEN MARENKI:

  1. Yhdistä vesi ja sokeri kattilassa ja keitä 120-asteiseksi.
  2. Siirapin lämmetessä vatkaa valkuainen yleiskoneen kulhossa vispiläpäällä kevyeksi vaahdoksi.
  3. Kaada kuuma sokerisiirappi valkuaisen joukkoon ohuena nauhana jatkuvasti vatkaten.
  4. Vatkaa täydellä teholla kunnes marenki on ilmavaa ja täysin jäähtynyt.

PIIRAKAN KOKOAMINEN:

  1. Poista jäähtynyt piirakka vuoasta ja pursota marenki piirakan päälle haluamasi mutooon.
  2. Viimeistele piirakka tuoreeltaan raastetulla sitruunankuorella.