Lantmännen on maatalousosuuskunta ja johtava toimija maatalous-, kone-, bioenergia- sekä elintarvikealalla Pohjois-Euroopassa.
Haluamme tukea kansanterveyttä tarjoamalla terveellisempiä vaihtoehtoja asiakkaillemme. Täysjyvä on monelle varmasti terminä tuttu, mutta harva tuntee kaikkia täysjyvän hyötyjä.
Miksi täysjyvä on tärkeä?
Täysjyvävilja on yksi tieteellisesti todistetuimmista elintarvikkeiden ainesosista, jolla on positiivinen vaikutus terveyteen. Kansallisissa ravitsemussuosituksissa täysjyvän saantisuositus on 90 grammaa päivässä.
Täysjyvätuotetta ei voi tunnistaa ulkonäön perusteella, eli pelkkä leivän väri ei kerro täysjyväpitoisuudesta. Leipää saa kutsua täysjyväleiväksi silloin, kun se sisältää vähintään 50 % täysjyvää.
Suomalaiset eivät yllä suosituksiin, sillä miehet syövät täysjyvää noin 63 grammaa ja naiset noin 47 grammaa päivässä. (FinRavinto 2017)
Täysjyvä tukee ympäristön hyvinvointia
Täysjyvätuotteissa käytetään koko viljan jyvä ja kaikki sen sisältämät ravinteet – mitään ei mene hukkaan.
Viljat ja muut kasvipohjaiset ruoat kuluttavat vähemmän ympäristön resursseja kuin eläinperäiset ruoat, kuten maito, kananmunat ja liha. Täysjyvä vaatii merkittävästi vähemmän vettä kuin lähes mikä tahansa muu kuluttamamme ruoka, mikä on iso juttu ilmastonmuutoksen ja ympäristön kestävyyden kannalta.
Täysjyvällä on monia terveydellisiä hyötyjä
- Täysjyväviljassa on kaikki jyvän sisältämä hyvä, kuoresta sisukseen asti. Siksi siinä on runsaasti arvokasta kuitua, joka tukee suoliston toimintaa.
- Täysjyvävilja sisältää myös runsaasti vitamiineja, hivenaineita ja proteiinia ja vaikuttaa näin kokonaisvaltaisesti terveyteen.
- Täysjyväviljavalmisteista saat samalla energiamäärällä enemmän hyödyllisiä ravintoaineita kuin puhdistetusta valkoisesta viljasta.
Täysjyvätuotteemme
Vaasan Pieni Ruissydän 100% ruis
Terveystavoitteemme vuoteen 2030 mennessä
Täysjyvävilja
33 % leivissä käytetyistä viljaraaka-aineistamme on täysjyvää
Ravintokuitu
100 % leivistämme ja fast food -tuotteistamme sisältää vähintään 3 % ravintokuitua, ja 30 % vehnäleivistämme sisältää vähintään 6 % ravintokuitua
Suolan määrä
Keskimääräinen suolan määrä vähenee leivissä ja fast food -leipätuotteissa 10 %
Kaloripitoisuus
40 % makeista leivonnaisista sisältää korkeintaan 250 kcal/annos