Leipäkysely 2019

Teetimme kyselyn, jolla kartoitimme suomalaisten käyttötottumuksia ja ajatuksia paistopisteleivästä, eli paistopisteistä ja ravintoloista tutusta rapeasta ja tuoreesta leivästä. Koostimme tulosten pohjalta vinkkejä, joiden avulla pystyt paremmin vastaamaan kuluttajien toiveisiin!

Kulutushetket ja käyttötilanteet

Aamiainen ja iltapala ovat tärkeimmät kulutushetket: silloin ihmiset syövät useimmiten paistopisteleipää. 67 % vastaajista kertoi syövänsä paistopisteleipää vähintään kerran päivässä, ja 44 % vastaajista toivoi näkevänsä myynnissä enemmän aamiaiseksi sopivia täytettyjä leipiä.

Eri käyttötilanteet ansaitsevat erilaiset leivät. 70 % vastaajista valitsee leipänsä käyttötilanteen mukaan. Arjen toistuviin tilanteisiin halutaan suomalaista ja terveellistä leipää, ja arkeen verrattuna seurassa herkutellessa korostuu rustiikkisuus ja käsityö. Ota siis arkivalikoimaasi esimerkiksi Sydänmerkki-leipiä ja iltaisin ja viikonloppuisin rapeaa, kiviarinalla paistettua tai siemenin koristeltua lisäarvoleipää.

Jopa 77 % vastaajista kokeilee mielellään uudenlaisia leipiä. 76 % vastaajista valitsee viikon aikana erilaisia leipiä. Varmista siis, että sinunkin valikoimassasi riittää valinnanvaraa viikon ympäri. Esimerkiksi taikinaleivonnan avulla saat pienestä määrästä taikinoita leivottua paljon erilaisia ja mielenkiintoisia leipiä. Leipätaikinoista leivot uniikkeja leipiä, joista teidät muistetaan.

Leivän ostamisen tärkeimmät valintakriteerit

Tuoreus, leivän rakenne ja hinta ovat tärkeimmät leivän valintaa ohjaavat kriteerit.

Panosta siis tuoreuteen, sillä lämmin ja tuoksuva leipä tekee vaikutuksen. Voit vaikka lämmittää sulattaen valmiit leivät, niin saat lämpöä ja tunnelmaa.

Hyvä leivän rakenne on rapea kuori ja ilmava sisus, kuten rustiikkisissa kiviarinaleivissä ja taikinajuureen leivotuissa leivissä on. Tutustu tarkemmin laadukkaampien leipien ominaisuuksiin.

Hinta on tärkeä valintakriteeri. Esimerkiksi paistopisteessä on hyvä olla eri hintapisteiden leipiä vastaamaan erilaisten kuluttajien tarpeita. Halpa hinta ei kuitenkaan ratkaise, sillä 68 % vastaajista on valmiita maksamaan enemmän korkealaatuisesta leivästä ja jopa 75 % rustiikkiselta näyttävästä leivästä.

Näyttävä ja runsas esillepano houkuttelee, oli sitten kyse lounaan leipäpöydästä tai vitriinin täytetyistä leivistä.

 

Kolme kansainvälistä megatrendiä: laadun nousu, terveellisyys ja eettisyys

Kilpailijoista erottuminen voi olla hankalaa erityisesti elintarvikealalla, kun kuluttajien toiveet ja tarpeet muuttuvat nopeasti. Siksi me pyrimme jatkuvasti tunnistamaan ja tutkimaan uusimpia isoja kuluttajatrendejä.

Olemme tunnistaneet kolme kansainvälistä megatrendiä, jotka ovat leivän suhteen jatkuvassa kasvussa.